Geef kunst kado met de SBK Kunstbon

Tony Andreas

Tony Andreas (1944 - 2019) was een Nederlandse beeldhouwer met een indrukwekkende artistieke carrière. Hij volgde zijn opleiding aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs (tegenwoordig de Rietveld Academie) in Amsterdam en de Saint Martins School of Art in Londen. Zijn kunstenaarschap bloeide in de jaren 60 en 70, waarbij hij reisbeurzen ontving en uitgebreid door het Midden-Oosten, Afrika en Europa reisde.

Andreas was actief betrokken bij de Nederlandse Kring van Beeldhouwers en doceerde plastische vormgeving aan de Gerrit Rietveld Academie en de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in rquote s-Hertogenbosch. Zijn werken bevinden zich in zowel museale als particuliere collecties.

In de openbare ruimte vind je het kunstwerk lquote Shelterrquote van de kunstenaar. Het werk laat een niet aaneengesloten tent zien, het is een schuilplaats (to shelter is schuilen). Andreas liet eerst een exemplaar van aluminium neerzetten; deze variant werd opgenomen in de collectie van Kröller-M'fcller Museum. Een tweede versie, dit maal van cortenstaal werd in 1974 door de gemeente Amsterdam aangekocht voor 25.000 gulden. Het werd geplaatst voor de Bijlmerhorstschool in Bijlmermeer.

Het plein voor die school werd begin jaren tachtig opnieuw betegeld waarbij het kunstwerk verplaatst moest worden. De school gaf toen aan dat zij het beeld liever zagen vertrekken. Zij gaven dit aan bij de gemeente, die vervolgens het bestratingbedrijf verzocht het beeld af te voeren. Het bedrijf verkocht het als schroot door. De kunstenaar wist echter van niets en voelde zich in zijn eer aangetast. Hij eiste een schadevergoeding van 25.000 gulden aan de gemeente en eiste daarbij tevens dat hij een nieuw exemplaar mocht maken. In 1992 werd de nieuwe cortenstalen versie in Amsterdam Nieuw-West geplaatst, die in 2005 verhuisde naar een groenstrook op de kruising Plesmanlaan en Christoffel Plantijnpad.

Tony Andreas

Zonder titel '76

[ AMS-090002 ]
De door u verstrekte gegevens zijn uitsluitend voor intern gebruik en worden niet aan derden doorgegeven. Omdat de kunstwerken verspreid staan over zes locaties in Nederland, moet u rekening houden met een levertijd van 2 à 3 weken. Wij vragen hiervoor uw begrip en geduld. * Alle op deze website genoemde prijzen zijn richtprijzen. Zij zijn dus niet te beschouwen als bindend aanbod. Zij zijn onder voorbehoud van fouten, prijswijzigingen en verschrijvingen. Voor de gevolgen van dergelijke fouten, prijswijzigingen en verschrijvingen wordt geen aansprakelijkheid aanvaard.
  • Bekijken en thuisbezorgen

    Voor informatie over thuisbezorgen, zie Kunst laten bezorgen
  • LET OP: Onze vestiging in Eindhoven is gesloten. Totdat er een nieuwe locatie is gevonden, is het bezorgen en ophalen van kunstwerken voor klanten uit de regio Eindhoven voorlopig gratis.
Ruimtelijk
35 x 50 cm
Te koop en te leen

Prijs: €3.750,00
Lenen zonder sparen: €50,00 p/m
Lenen met sparen: €58,00 p/m (waarvan sparen: €36,00 p/m)

Afbetalingsregeling mogelijk info
Betaling met collectietegoed mogelijk tot 100% van de prijs.

Status: Beschikbaar
Vestiging: KNSM

LET OP! Je kunt maximaal 3 kunstwerken reserveren.