Geef kunst kado met de SBK Kunstbon

SBK Kerncollectie

Met lef verzameld

De kerncollectie is de pijler van onze gehele collectie. De kunstwerken die hier onderdeel van zijn, vormen zogezegd de kwalitatieve highlights. De kernwerken uit de SBK-collectie van kunstenaars die in de loop der tijd zijn uitgegroeid tot (inter)nationale en regionale namen binnen de kunstwereld, vormen ook een kwaliteitsmeting voor de aankoop van nieuw werk van een nieuwe lichting kunstenaars.

Bekijk de kunstwerken in onze kerncollectie.

Begin van de zoektocht

In 2018 zijn we gestart met de zoektocht naar deze ‘highlights’ in de depots en schappen van onze vestigingen. Veel kunstwerken zijn opnieuw door onze handen gegaan, bekeken en beoordeeld.

Kunstwerk rechts: Mustafa Maluka

Wat maakt een kunstwerk een kerncollectie-stuk? 

Een kunstwerk komt niet zomaar in de SBK-kerncollectie. Een werk moet lef uitstralen, kwaliteit hebben en een bijzondere onderscheidende plek innemen in de collectie.

Een kerncollectie-stuk behoort niet tot dertien in een dozijn, maar valt op door bijvoorbeeld materiaalgebruik, onderwerp of thema. We zijn ook op zoek gegaan naar de verhalen achter deze kunstwerken en/of achter de kunstenaar die het gemaakt heeft.

Kunstwerk link: Lilly van de Stokker

Verschillende deelcollecties

1. Artistiek

Dit zijn de kunstwerken met internationale of nationale waarde, bijv. werken van kunstenaars die opgenomen zijn in interessante collecties of werken die een sleutelpositie vormen binnen het oeuvre van een bepaalde kunstenaar. Voorbeelden zijn het werk van Claudy Jongstra, Erwin Olaf (zie afbeelding rechts), Lilly van de Stokker en Mustafa Maluka.

2. Cultureel

Dat zijn de kunstwerken met een meer regionaal of lokaal karakter, bijv. de kunstenaar Theo Niermeijer. In Amsterdam een hele bekende kunstenaar die werk maakt van artistiek hoogwaardige kwaliteit, maar niet nationaal doorgebroken is. Maar ook de Dordtse schilders, die een aparte groep vormen binnen de regionale hedendaagse schilderkunst.


3. De bijzondere enkelingen

Deze tref je zeker niet aan in andere collecties. Hiertoe rekenen we de werken die geen enkele rol spelen in de kunsthistorie, maar wel een hoog curiositeitsgehalte bezitten, zoals bijvoorbeeld ‘Het tabernakel’ van Ernest Laeven (zie afbeelding links).

Ook een bijzonder kunstwerk in huis halen?

De kunstwerken uit de kerncollectie zijn niet te koop, maar als particulier kun je deze wel lenen. Zo kun je een bijzonder kunstwerk toch een tijdje in huis hebben om er van te genieten. Kunstwerken uit onze kerncollectie lenen we soms ook uit voor bijvoorbeeld  een fotoshoot of filmlocatie. Kijk in onze online collectie onder de vermelding KERNCOLLECTIE.

Kunstwerk rechts: Berend Strik